stikstofberekenen.nl hedgehogcompany stikstofberekening.nl stikstofuitstoot PAS programma aanpak stikstof AERIUS calculator Natura2000 bouwvergunning bouwplaats stikstof bestemmingsplan
Bouw in het verkeer

Innovaties voor de bouw in het wegverkeer

De bouw maakt deel uit van de sector met het kleinste aandeel in stikstofoxiden emissie. Maar als we het breder bekijken, dan zien we dat de bouw een grotere impact heeft op de stikstofcrisis door de vele verkeersbewegingen, maar liefst 40-45% van al het wegverkeer is van de bouw. 

Grafiek stikstof bouw aandeel

Tijd voor een transitie naar zero emissie bouwlogistiek. Veel gemeenten in Nederland tekende daarom de Green Deal zes. Dit houdt in dat alle binnenstedelijke vervoersbewegingen emissievrij uitgevoerd moeten worden in 2025.  Verschillende innovaties kunnen hiervoor zorgen. Met een bouwhub worden bouwplaatsen slim bevoorraad wat leidt tot minder opstoppingen, vertragingen en onnodige verkeerssituaties. En dus minder stikstofuitstoot!

Een ander innovatie die ter sprake kwam in de webinar van Eco mobiel, is het gebruik van elektrische fietsen of scooters voor de bevoorrading van kleinere opdrachten. Om zo personeelskosten, tijd en vervoersbewegingen te besparen als er enkel een ‘pakje spijkers’ gehaald moet worden. 

Er zijn nog veel uitdagingen, bijvoorbeeld de vraag waar de verantwoordelijkheid ligt voor verduurzaming. Maar ook infrastructurele uitdagingen en de beschikbaarheid van elektrische machines en wagens in de markt.

Wil je meer weten over ons werk? Neem contact op .

AERIUS berekening aanvragen