stikstofberekenen.nl hedgehogcompany stikstofberekening.nl stikstofuitstoot PAS programma aanpak stikstof AERIUS calculator Natura2000 bouwvergunning bouwplaats stikstof bestemmingsplan

De kiloknaller

Een van de grootste bijdragers aan de stikstofcrisis zijn wij; de consument. “Kiloknaller”, “Bulkstukken”, en “Voordeelklappers” zijn de meest gewilde stukken vlees. Niet bepaald economisch gezond voor de boer, want die is degene die het met minder euro’s moet doen die wij willen besparen in de hamsterweken. 

Om op te kunnen boksen tegen lagere inkomsten is er in de economie een oplossing: kostenbesparing. Deze kan worden gerealiseerd door efficiëntie en schaalvergroting. Een grotere output creëren terwijl de vaste lasten gelijk blijven en alleen variabele kosten meegroeien, oftewel de kosten per product worden lager.

Wat betekent dit in de veeteelt? Meer koeien, varkens, kippen, of andere dieren per vierkante meter. Het liefste gestapeld zoals de legbatterij, of meer koeien in een gebouw als de megastal. Minder uitgeven aan verzorging, dierenwelzijn, en afvalverwerking.

Hoe meer dieren in een stal, hoe meer uitwerpselen met elkaar mengen, des te meer ammoniak er wordt uitgestoten. Dit is een groots bijdrager aan niet alleen de stikstofcrisis, ook aan de uitstoot van andere broeikasgassen, en de gezondheid en leefbaarheid van mensen in de omgeving. 

En dat allemaal om te zorgen dat jij je kiloknaller kan oppeuzelen.

Wat kun je doen? Begin eens met vlees te zien als luxe product. Betaal een eerlijke prijs voor een beest uit de wei. En eet ook eens een keer geen vlees. Ook goed voor je eigen gezondheid..

#Stikstof

Wil je meer weten over ons werk? Neem contact op .

AERIUS berekening aanvragen