stikstofberekenen.nl hedgehogcompany stikstofberekening.nl stikstofuitstoot PAS programma aanpak stikstof AERIUS calculator Natura2000 bouwvergunning bouwplaats stikstof bestemmingsplan

Stikstof handelen in luchtvervuiling

In vervolg op onze blogpost van vorige week, haken we in op een artikel van Trouw. Hierin gaat Patrick Jansen in op de handel van stikstof vergunningen die is ontstaan door extern salderen.

Hierbij heeft de overheid de stikstof vergunningen van boeren omgezet in verhandelbare stikstof emissierechten. Het uitdelen van emissierechten op deze wijze wordt ‘grandfathering’ genoemd, het principe dat de oude regels blijven gelden voor bestaande situaties. De vervuiler (in dit geval de boeren) wordt betaald voor het vervuilen. Jansen stelt hierbij de vraag; “Hoe kun je het recht om de lucht te vervuilen cadeau krijgen en vervolgens doorverkopen?”

Met het kopen van emissierechten is in theorie niets mis, denk aan de koop van stikstofruimte van innovatieve boeren zodat de woningnood vermindert. Maar dan moet dat wel rechtstreeks bij de overheid gekocht worden zodat de maatschappij wordt betaald en niet de vervuiler. “Want dat de overheid de vervuiler betaalt, dat stinkt.” aldus Jansen.

Wil je meer weten over ons werk? Neem contact op .

AERIUS berekening aanvragen