stikstofberekenen.nl hedgehogcompany stikstofberekening.nl stikstofuitstoot PAS programma aanpak stikstof AERIUS calculator Natura2000 bouwvergunning bouwplaats stikstof bestemmingsplan

Het einde van de veevoermaatregel

Dat de #stikstofcrisis moeilijk te bezweren is, is de meeste mensen nu wel duidelijk. Twee weken geleden vond er weer eens een interessant gebeurtenis plaats.
Minister Carola Schouten heeft afgezien van haar omstreden veevoermaatregel. Ondanks de protesten van boeren ligt de oorzaak hier toch (met name) ergens anders.

#Klimaatverandering.

2018 is een van de droogste jaren geweest in onze geschiedenis en als gevolg hebben we in 2019 nog flink problemen ondervonden met de waterstand. Ook 2020 verloopt voor zover rondom de trend gekenmerkt door ‘5% droogste jaren’ sinds 1906 (1).

De oorzaak ligt niet enkel bij een tekort aan #neerslag, ook het overschot aan zonuren zorgt voor hogere verdamping. Het KNMI heeft in een onderzoek met de UU toenemende droogtes gelinkt aan klimaatverandering (2).

Door de droogte bevat het ruwvoer, waarover we in onze vorige post schreven, minder eiwitten. Door dit eiwittekort in het basisvoer, blootgelegd in een analyse van het WUR, is dus besloten om van de omstreden veevoermaatregel af te zien.

De gevolgen van klimaatverandering zijn complex en zullen in de toekomst meer invloed krijgen op alle (en onvoorziene) aspecten van onze samenleving. In dit geval zullen de meeste boeren deze ‘hulp’ uit onverwachte hoek in ieder geval dankbaar zijn.

Wil je meer weten over ons werk? Neem contact op .

AERIUS berekening aanvragen