stikstofberekenen.nl hedgehogcompany stikstofberekening.nl stikstofuitstoot PAS programma aanpak stikstof AERIUS calculator Natura2000 bouwvergunning bouwplaats stikstof bestemmingsplan

Het stikstofdoolhof

Dat stikstof een lastig topic is blijkt al uit de maandenlange impasse waarin Nederland verkeert. Boerenbelangenbehartiger Mesdagfonds heeft vandaag een korte docu gepresenteerd genaamd ‘Het stikstofdoolhof’ waarin hun analyse van de cijfers van het RIVM wordt toegelicht: Boeren dragen niet voor 46%, maar voor 23% bij aan de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden.

Wat is dan de grootste emissiebron? Volgens de analyse is dat het verkeer (land, water & lucht) met 41,5%.

Oorzaak van dit verschil? Volgens het Mesdagfonds ligt dat aan het feit dat het RIVM stikstofdepositie op alle grondsoorten in Nederland neemt. Dit klopt niet, en moet de depositie op enkel de gronden van Natura2000 gebieden zijn. Dit is namelijk waar het beleid om draait; beschermen van de laatste restanten natuur in Nederland.

Welke cijfers zijn nou waarheid? RIVM lijkt het verkeerde te hebben gemeten… En het Mesdagfonds behartigd de belangen van boeren… Een echt stikstofdoolhof dus.

En de bouw? Die veroorzaakt in beide gevallen een bijdrage die een stuk lager is dan 1%.

Wellicht is het tijd om vergunningen in de bouw niet af te laten hangen van stikstof. Wel zien wij de stikstofproblematiek als ‘duidelijk’ handvat voor de bouw om verduurzaming door te voeren, en realiseren dit dan ook samen met onze opdrachtgevers.

Wil je meer weten over ons werk? Neem contact op .

AERIUS berekening aanvragen