5 oplossingen voor de mestcrisis?

EenVandaag riep Nederland op om mee te denken over oplossingen voor de mestcrisis. Want kort gezegd is er door de (intensieve) veehouderij een enorm mestoverschot in Nederland. En via die mest komen veel stikstofoxiden in de atmosfeer terecht. Hoe komen we van dat mestoverschot af? Hieronder staan 5 ingediende oplossingen, met reactie van Inge Regelink, landbouw onderzoeker aan Wageningen Universiteit & Research (WUR).


Bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/waarom-mest-niet-vergisten-voor-energie-jullie-oplossingen-voor-de-mestcrisis-voorgelegd-aan-een-expert/ 

1.Minder voedsel, minder mest?

Zou een oplossing liggen in simpelweg minder input, is minder output? Zou de hoeveelheid geproduceerde mest kunnen liggen in een lagere hoeveelheid gevoerd voedsel? 

Zo simpel is het helaas niet, omdat minder voer ook de productiviteit, de geproduceerde hoeveelheid melk, omlaag brengt.

"Als je een koe minder voert, wordt ze ook minder productief", vertelt Regelink. "Daarom kan een boer die z'n mestoverschot wil verkleinen beter minder koeien houden die per koe wel hoogproductief zijn."

Er wordt momenteel ook onderzocht of de hoeveelheid stikstof in mest omlaag kan door de hoeveelheid eiwit in veevoer te verlagen. Lees meer daarover in dit artikel: https://www.stikstofberekenen.nl/kennisbank/minder-eiwit-in-veevoer-zorgt-voor-minder-stikstofdepositie 

2.Kan mest verwerkt worden in de chemische industrie?

Zou mest een grondstof kunnen zijn in de chemische industrie, tot stikstofproducten zoals ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat? Helaas is dit een erg kostbaar proces, en zijn er nog niet voldoende mestverwerkingsfaciliteiten beschikbaar. 

Op het moment kan de chemische industrie dierlijke mest dus nog niet rechtstreeks opnemen.

3.Kun je mest verplaatsen naar andere gebieden? 

Zou je mest kunnen verplaatsen, tussen gebieden met een overschot en gebieden met een tekort? Deels, en waar mogelijk gebeurt dit al. Maar mest bestaat voor 95% uit water, en daardoor is transport over lange afstanden duur en omslachtig. Mest wordt op het moment tot 300 kilometer over de grens vervoerd, voor langere afstanden zou de mest verwerkt moeten worden tot bijvoorbeeld mestkorrels.

Bovendien gelden er allerlei veiligheids- en hygiëne-eisen voor transport, om bijvoorbeeld dierziektes te voorkomen. De mest zou daarom ook eerst verhit moeten worden, en ook dit is weer kostbaar (door de arbeid en energie die dit kost). 

4.Kun je mest vergisten, om er energie uit te halen? 

Op het moment wordt mest deels al vergist, om er biogas uit te produceren. Maar dit verandert niks aan de hoeveelheid mest - en stikstof en fosfaat in die mest - die geproduceerd wordt. 

Ook hier speelt weer een kosten-element. Regelink: "(...) de installatie van vergistingsinstallaties (is) duur, en dus een reden om er niet aan te beginnen. De opbrengst van de geproduceerde energie kan op de lange termijn wel rendabel zijn, en de inkomsten zouden gebruikt kunnen worden om de vergiste mest alsnog te verwerken tot mestkorrels of kunstmestvervangers. Daarin kunnen boeren samenwerken en de kosten van de installatie delen."

5.Kan mest opgeslagen worden, bijvoorbeeld in ongebruikte mijnen?

In Nederland hebben we ongebruikte mijnen, maar de opslag van mest kan voor complicaties zorgen als deze mest via waterverbindingen uit deze mijnen in het (grond)water lekt. 

Regelink: "Kolenmijnen kunnen verbonden zijn met grondwater, waardoor meststoffen in het water terecht kunnen komen. Dit kan ernstige milieuproblemen veroorzaken. Daarbij is dit een tijdelijke oplossing, want wat ga je er daarna mee doen? Het lost niet het grote probleem op. Daarom zal er geen politieke steun zijn voor dit plan."

Clara Kuindersma
Clara Kuindersma
Hoofd Communicatie

Kennisbank

Gerelateerde artikelen