De Miljoenennota & stikstof
Deze week werd tijdens Prinsjesdag de miljoenennota gepresenteerd. Femke Wiersma is de nieuwe BBB-landbouwminister, en de rechtse coalitie heeft de fondsen voor het beoogde Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur verlaagd van 25 miljard naar 5 miljard euro.
Minister Wiersma kan niet vrij beschikken over die 5 miljard euro. Volgens de Miljoenennota zijn deze gelden namelijk voorlopig geboekt op de 'Aanvullende Post', een gangbare praktijk bij nieuwe regeerakkoorden, en bij verschillende ministeries.
Er is een kabinetsbesluit nodig, dat verder gaat dan alleen een besluit van de landbouwminister, om het geld aan te wenden zodra het landbouwbeleid nader is uitgewerkt.
Hierbij zal het kabinet Schoof, met coalitiepartijen NSC en VVD voorop, waarschijnlijk zorgvuldig overwegen of de overheidsmiddelen effectief worden ingezet om bijvoorbeeld de Europese milieu- en natuurdoelen te halen. Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) zal hierbij een belangrijke rol spelen.
Aanpak mestcrisis
Dat de BBB niet zelfstandig het landbouwbeleid kan bepalen, werd vorige week duidelijk toen Wiersma een Kamerbrief over de mestaanpak verstuurde. Haar plan volgt grotendeels het beleid van haar voorganger Piet Adema (ChristenUnie) en zal bij de verkoop van boerenbedrijven ook leiden tot een geleidelijke krimp van de veestapel (tot 30 procent bij de melkveehouderij).
Voorlopig wordt slechts 40 miljoen van de 5,04 miljard voor de agrarische sector overgeheveld naar de begroting van het ministerie van Landbouw. Hiermee kan minister Wiersma starten met de realisatie van ambities uit het Hoofdlijnenakkoord, waaronder de aanpak van de mestcrisis (15 miljoen euro voor mestverwerking en -export), 8 miljoen euro voor natuurmonitoring en 1 miljoen euro voor pilots voor een meer diervriendelijke veehouderij.