Op 1 januari 2024 is de Wet natuurbescherming (Wnb) opgegaan in de Omgevingswet. Deze nieuwe Omgevingswet gaat over de fysieke leefomgeving; de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen.
Als je een verandering aan deze leefomgeving wilt doorvoeren, kun je met deze wet te maken krijgen. Voorbeelden van dergelijke situaties zijn bij plannen voor nieuw- of aanbouw, een wijziging in het bestemmingsplan of bij vergunningplichtige evenementen.
Op het Omgevingsloket kun je met de vergunningcheck na gaan of je een vergunning moet aanvragen.
Wat wordt er berekend in een AERIUS-berekening?
Als er een omgevingsvergunning nodig blijkt, moet je om deze rond te krijgen een AERIUS- of stikstofberekening aanleveren. Deze berekening bepaalt of er stikstofdepositie in nabijgelegen Natura 2000-gebieden zal plaatsvinden. De stikstofberekening neemt zowel de sloop-, bouw- en aanlegactiviteiten als de beoogde gebruiksfase van het project mee.
De stikstofberekening wordt uitgevoerd met de AERIUS-Calculator, een officieel rekeninstrument dat de toestemmingsverlening onder de Omgevingswet ondersteunt. In AERIUS wordt berekend hoe hoog de concentratie stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) tijdens zowel de bouwactiviteiten als de gebruiksactiviteiten in de lucht zullen zijn in een straal van 25 km rondom nabijgelegen Natura 2000-gebied, en hoeveel stikstof hiervan mogelijk zal neerslaan.
De stikstofdepositie mag niet hoger zijn dan 0,00 mol per hectare per jaar (geen significante resultaten) om een omgevingsvergunning te kunnen krijgen.
En als de depositie hoger dan 0,00 mol is?
Als uit de berekening komt dat de stikstofdepositie hoger is dan 0,00 mol/ha adviseren wij over mogelijkheden om de stikstofdepositie te verlagen. Zo helpen we je bij je vergunningaanvraag, en zorgen we ervoor dat het bouwplan door kan gaan.