stikstofberekenen.nl hedgehogcompany stikstofberekening.nl stikstofuitstoot PAS programma aanpak stikstof AERIUS calculator Natura2000 bouwvergunning bouwplaats stikstof bestemmingsplan
Hennep

Hennep voor de bouw én de boeren?

De vraag naar huizen stijgt, maar door de stikstofcrisis kan de bouw met zijn vervuilende methodes de groei niet bijhouden. Tegelijkertijd zijn de boeren boos door de strenge stikstofregels. De teelt van hennep lijkt een uitweg te bieden. 

De teelt van Vezelhennep (niet de wietplant) is snel en goed voor de grond. Het is het ideale gewas voor boeren om tussen andere oogsten door te telen en het biedt mogelijkheden voor land dat nu nog gebruikt wordt voor veeteelt. 

Het hout wordt gemengd met leisteenkalk en water en gegoten in een houten skelet waar panelen uit worden geperst. De panelen zijn multi-inzetbare, ademend en hebben een negatieve CO2-voetafdruk.

De voordelen zijn eindeloos maar toch wordt er nog weinig mee gebouwd, benoemt ook Tegenlicht. En dit terwijl in 2018 het eerste prefab Hennephuis ter wereld in Groningen werd geopend en ook toen al de voordelen en mogelijkheden van opschaling werden benoemd. Wat is dan het probleem? Er wordt nog op te kleine schaal verbouwd, omdat er nog te weinig vraag is vanuit de bouw. De boeren wachten op vraag. 

Iedereen aan de ronde henneptafel krijgen is nodig op grote schaal biobased projecten met hennep te kunnen realiseren. Ook moet de overheid het gebruik gaan stimuleren. Tijd voor verandering, wie durft het aan?!

Wil je meer weten over ons werk? Neem contact op .

AERIUS berekening aanvragen